däckverkstad

Ibland kan däcket lagas

Ibland kan däcket lagas

Ibland har man otur och får en spik genom ett däck. Tack och lov finns det däckverkstäder som inte bara byter däck utan även lagar dem. När ett däck repareras ska det alltid monteras av från fälgen, och insidan ska undersökas noggrant för att uppskatta skadans storlek. 

Om man fortsätter att köra på däcket fast att det är skadat finns det nämligen risk att däcket överbelastas och själva stommen också skadas. Sitter hålet i slitbanan brukar man kunna laga däcket med en plugg om den då tätas på insidan. Ibland är skadan så stor att hela däcket måste bytas ut. 

 

En däckverkstad byter enkelt däcken

Det är inte alltid som det går att byta bara ett däck utan det beror på hur pass slitna de andra däcken är. Har man exempelvis en fyrhjulsdriven bil är det skillnaden mellan fram- och bakdäckens mönsterdjup som avgör. Är man osäker kan en professionell däckfirma komma med säkra råd.

En däckverkstad kan även hjälpa till med att byta till sommar- eller vinterdäck. Visst kan man göra jobbet själv men det är ganska så bekvämt att slippa tunga lyft och vara säker på att bultarna blir rätt dragna. Anlitar man exempelvis en verkstad för Däckbyte i Ramnäs kollas även mönsterdjup och lufttryck.

 

 

Inför förvaring ska däcken tvättas

Vid ett däckbyte rengörs även bilens nav från eventuell rost och smuts innan säsongens däck sätts på. Däckens rotationsriktning kollas så att de hamnar i rätt riktning, och de däck som har störst mönsterdjup placeras bak på bilen. De flesta däckverkstäder kan även erbjuda förvaring av bilens däck i så kallade däckhotell. Då slipper man släpa hem tunga däck för att sen lägga dem i källaren eller i garaget. Innan man stuvar undan däcken till nästa säsong ska de tvättas rena och lämnar man däcken på ett däckhotell tar de hand om detta.