kompressorer

Maskiner med tryck

Maskiner med tryck

En kompressor jobbar med tryck. Den komprimerar en gas, oftast luft, och sedan får den trycka ut luften under kontrollerade former. Man överför trycksatt energi. Inom industrin är det väldigt vanligt med kompressorer, men det finns många andra tillämpningar också. Tänker du efter, har du säkert sett kompressorer lite varstans. Inom olika branscher har kompressorn olika användningsområden. Tryckluft är en värdefull företeelse i vårt samhälle och behövs för att utföra skiftande arbetsuppgifter.

 

 

Hydraulik och pneumatik

 

Den som inte är tekniker funderar ibland över skillnaden mellan hydraulik och pneumatik. Ordet pneumatik kommer från grekiskans ord pneuma, som betyder vind eller andedräkt. Pneumatik är när man komprimerar gaser, dvs. tryckluft. Men motsvarande teknik när det gäller vätskor kallas hydraulik. Annars är principen densamma. Man trycker ihop ett flöde, en fluid, som sen trycks ut igen. Fluid kan vara antingen gas eller vätska. Om du har behov av tryckluft för din verksamhet eller hobby, ska du kontakta ett företag som är specialister på tillämpningar och som kan hjälpa dig effektivt. Kompressorer i Stockholm finner du lätt, och du kan också få service snabbt. Länktips: http://www.tryckluft.nu/

 

Vanliga tillämpningar

 

Industrin använder kompressorer hela tiden till många olika funktioner. Där vistas folk hela dagarna, så det kan vara bullrigt. Nuförtiden finns det även kompressorer som är tämligen tysta, men annars är vi ju vana vid att det låter en hel del. Tänk bara på en marknadsplats, där de ska blåsa upp en hoppborg. Det hörs, men oftast används då kompressorn bara en liten stund. Luftmadrasser, fotbollar och mycket mer blåser man upp med en kompressor. Även inom VVS, verkstäder och andra branscher behöver man tryckluft, för att t.ex. blåsa rent. Högtryck är en vanlig rengöringsmetod. Man sparar in på manuell skrubbning och ersätter ofta rengöringsmedel med varmvatten, som spolas ut under tryck. Det är alltså en miljövänlig metod.