kran

Mobilkran eller kranbil

Mobilkran eller kranbil

Många vet säkert vad en kran är men det är kanske inte så många som vet skillnaden mellan en kranbil och en mobilkran. En kranbil är en bil som inte enbart har en kranarm fäst utan den kan även frakta last och lossa denna last, eller annat, med sin egen kran. En mobilkran däremot fraktar ingen last utan är en kran med hjul som kan förflytta sig själv mellan olika platser.

 

Olika storlek och styrka

Om man behöver förflytta något tillfälligt som är tungt eller stort och det ska flyttas en bit över oländig terräng eller högt upp i luften, så kan man använda en mobilkran. Mobilkranar i Västerås som http://www.vigoandersson.se/ har mobilkranar som passar till de flesta flytten. Man kan välja en kran som lyfter mellan 30 till 220 ton, med en bomlängd på mellan 28,6 till 60 meter och en jibb-längd på mellan 12,8 till 43 meter. Eftersom mobilkranar används till såväl lastning, lossning som montage av fasta kranar, så är det viktigt att det finns rejält starka mobilkranar som räcker långt, men också att man inte beställer en kran som är för liten för behovet.

 

 

Tillbehör till kran

När det kommer till tillbehör till en kran så finns det mesta och det är endast behovet, förutom tycke och smak, som styr vad man ska välja. Tillbehören väljer man efter vad som ska lyftas och det beror dels på lasten men även på hur lasten är förpackad. Last på pallar kan man till exempel använda såväl pallgafflar som remmar till men om det handlar om människor som ska lyftas så gäller personkorg där man dessutom ska fästa sig med fallskydd i, när man kliver i. Ett mindre men oerhört viktigt tillbehör är kommunikationsradion som ska användas flitigt men på ett korrekt sätt, för att undvika missförstånd och i värsta fall olyckor.