däck

Vad ska man ha koll på när man byter däck i Tyresö?

Vad ska man ha koll på när man byter däck i Tyresö?

Det finns en hel del kryptiska beteckningar som man måste hålla reda på när man ska byta till nya däck. Siffrorna i ett däck till exempel 285/40 R18 Innebär att däckets slitbana har en bredd på 285 millimeter, /80 visar att däckets profil är 40% av däckets bredd. 

Bokstaven R visar att det är ett radialdäck, med intern ståltråd konstruktion. Siffran 18 indikerar att däcket bara passar till fälgar med storlek på 18 tum. Det finns även tillverkningsdatum för däcket som markeras med fyra siffror, till exempel 5019. Det betyder att däcket tillverkades vecka 50 år 2019.

 

Att välja rätt däck

Det är ingen lätt uppgift att välja däck till bilen. Beroende på modell och rekommendationer från biltillverkare kan man välja olika typer av däck. Det är viktig att tänka på att bilens köregenskaper ändras om man väljer andra däck än vad som rekommenderas av biltillverkaren. 

Man kan välja däck beroende på körstil och de egenskaper som viktiga för dig. För bränsleekonomin är det bra att välja lättrullande däck. Klass A är de bästa. 

Vill man köra sportigare så måste man välja däck av mjukare gummiblandningar som ger bra väggrepp. Man kan köpa däck i Tyresö på nätet genom att använda fordonets registreringsnummer. Men ibland är det bättre att få tips av en däckhandlare. De kan ge en professionell åsikt om vad som passar bäst. 

 

Att tänka på vid förvaring

Bildäck är en färskvara med bäst före datum. De är tillverkade av olika gummiblandningar och olja och kommer därför successivt att torka ut även om de inte används. Om nya däck förvaras enlig tillverkares anvisningar kan de däremot hålla upp till fem år.  

Använd inte torra däck. De kan ha sprickor, vilket i värsta fall kan leda till att däcket sprängs av lufttrycket. Däck måste förvaras i en mörk och sval miljö. Det finns även däckhotell där du kan förvara dina vinterdäck.